mental og fysisk sundhedEn klar skelnes ofte mellem sind og krop. Men når de overvejer mental sundhed og fysiske sundhed, de to bør ikke opfattes som adskilte.

Dårlig fysisk sundhed kan føre til en øget risiko for at udvikle psykiske problemer. Tilsvarende kan dårlig mental sundhed negativ indvirkning på fysisk sundhed, hvilket fører til en øget risiko for visse betingelser.

Siden grundlæggelsen af NHS i 1948, har fysisk pleje og psykisk syge i vid udstrækning blevet afbrudt. Der er en stigende opkald på sundhedspersonale til at overveje psykisk velbefindende ved behandling af de fysiske symptomer på en tilstand og omvendt. Du kan læse om det arbejde, vi gør som en fond til lobby regeringens politik på området. Andre former for ‘superfoods’ som kanel og blåbær kan have indvirkning på dit mentale helbred.

Der er forskellige måder, hvorpå dårlig mental sundhed har vist sig at være til skade for den fysiske sundhed.

Depression er blevet forbundet med:

  • 67% øget risiko for at dø af hjertesygdom
  • 50% øget risiko for at dø af cancer.

Mens skizofreni er forbundet med:

  • fordoble risikoen for at dø af hjertesygdom
  • tre gange større risiko for at dø af luftvejssygdomme.

Dette er fordi folk med psykiske lidelser er mindre tilbøjelige til at modtage den fysiske sundhed, de er berettiget til. Mental sundhed brugere er statistisk mindre tilbøjelige til at modtage rutinekontrol (ligesom blodtryk, vægt og kolesterol), der kunne opdage symptomer på disse fysiske sundhedsmæssige betingelser tidligere. De er heller ikke så tilbøjelige til at blive tilbudt hjælp til at give op med at ryge, nedsætte alkoholforbruget og foretage positive justeringer deres kost.

Disse livsstilsfaktorer kan påvirke tilstanden af både din fysiske og mentale sundhed.

Dyrke motion

Fysisk aktivitet i enhver form er en fantastisk måde at holde dig fysisk sund, samt forbedre din mentale velbefindende. Forskning viser, at gøre motion påvirker frigivelse og optagelse af feel-good kemikalier kaldet endorfiner i hjernen. Selv en kort byge af 10 minutter rask gang øger vores mentale årvågenhed, energi og positiv stemning. Læs Lad os Get Physical rapporten for mere på de positive sundhedsmæssige fordele ved fysisk aktivitet.

Fysisk aktivitet: enhver flytning af din krop, der bruger dine muskler og anvender energi. Fra tendens din have til et maratonløb, kan endda blide former for motion i væsentlig grad forbedre din livskvalitet. For flere tips om de måder, hvorpå du kan bygge fysisk aktivitet ind i din rutine.

God ernæring er en afgørende faktor i at påvirke den måde, vi føler. En sund afbalanceret kost er én, der indeholder sunde mængder af proteiner, essentielle fedtstoffer, komplekse kulhydrater, vitaminer, mineraler og vand. Den mad, vi spiser, kan påvirke udviklingen, og forebyggelse af en lang række psykiske lidelser, herunder depression og Alzheimers. Læs om de måder, hvorpå du kan sikre, at du får en afbalanceret kost.

Rygning

Rygning har en negativ indvirkning på både psykisk og fysisk sundhed. Mange mennesker med psykiske problemer mener, at rygning lindrer deres symptomer, men disse effekter er kun kortvarig.

Mennesker med depression er dobbelt så tilbøjelige til at ryge som andre mennesker.
Mennesker med skizofreni er tre gange så stor sandsynlighed for at ryge som andre mennesker.
Nikotin i cigaretter forstyrrer kemikalier i vores hjerner. Dopamin er et kemikalie, som påvirker positive følelser, og findes ofte at være lavere hos personer med depression. Nikotin midlertidigt øger niveauerne af dopamin, men også slukker hjernens naturlige mekanisme for at gøre den kemiske. På lang sigt, kan det gøre en person føler sig som om de har brug for mere og mere nikotin for at gentage denne positive følelse.

Comments are closed.

Post Navigation